posted by ~ n.u.u.r ~

2 comments

:: wanita solehah ::

Wanita solehah.
Aku selalu tertanya2 mengenai hal ni.
Apa yg melayakkan sesorang tu digelar wanita solehah..?
Apa ciri2 yg diperlukan utk memenuhi criteria seorang wanita solehah.?

Sampai sekarang, figure wanita solehah yg ideal kabur dr pdgn aku.
Kerana apa…… kerana, kdgkala kita manusia seringkali menggunakan ungkapan wanita solehah utk “menutup” kekurangan yg ada pd diri. Heh. Mmg terjadi.
Entah mengapa. Kawan2 aku memandang aku sbg “wanita solehah”
Terlalu agung gelaran tu buat aku yg masih serba kekurangan dan kering ilmunya serta penghayatan islmam yg sgt minima.
Adkah hy kerana aku tidak berpakaian spt mereka dan kurang brcampur dlm bicara dunia hiburan trus meletakkan aku dlm glgn wanita solehah?

Tidak kawan.. tidak…. Mmg aku ingin kearah itu, tapi aku belum layak digelar begitu.
Cubalah bangkitkan isu2 mengenai agama. Cukup saja sekadar hukum2 asas. Heh.! Ada saja yg aku x dpt jawab dan ada saja yg aku tak tahu.

Solat fardhu pun kdgkala tercalit rasa malas utk melaksanakannya,(wohohoo jujurnya aku confess..)
gadis ini yg hndk digelarkan as wanita solehah..?

mungkin dr segi pemakaian dan pergaulaan srta minat aku agak berbeza.

Dr segi pemakaian., pernah kawanku soal fsl pemakaian aku did lm dan diluar rumah.

“ijjlal, x pernah pakai seluar ke..?”

“eyh.. apenye tak pernah.. pernah je, cume jarang”

“ijjlal, sume baju ijjlal blouse ke?”

“ada t shirt, cume, sekali2 je pakai, kurang suke sbb melekat kat badan..beli kemeja pun yg labuh dr punggung”

“kat umah? Pakai ape.?”

“pakai cam biasa la.. dlm rumah la msnye nak seksi2 . heheheee”

Hati ni seringkali tergelak bile kawan tegur… “busana muslimah ape pla ko pakai hari ni ijjlal” heheheehe….

Utk pengetahuan yg mebaca, aku jrg pakai seluar dah sekarang. Dan, aku jarang pakai t-shirt. Aku lbih selesa berbaju kemeja. Walaupun sum says agak bergaya pakai baju kemeja rather than pakai baju t-shirt yg klihatan sempoi, tp, dr segi harga, baju kemeja lg murah dr baju t-shirt!

Kemeja aku slalu beli tyme offer atau mjd pelanggan ttp kat satu kedai ni. Kurang2 dpt RM28 shj. But aku tgk harga t-shirt.. mak aiihhh….. dekat rm40 maunye ada. Kecik plat u… x payahlahh terima kasih byk2. ;)

Aku x halang org pakai seluar, ya aslakan memenuhi syarat2nya. X ketat etc. pakailah apa saja… aku x anti. Asalkan, kena pd gayanya. J

Dari segi pergaulan pla.
Ya. . aku akui, aku bkanlah srg yg byk berckp dlm kelas. Kawan seblh aku adalah farhana, n sbelah lg adlh asyraf. Nth kenapa aku lbih selesa diam dr bckp. Maaflah kawan2 kelas, kalau buhsan dgn sifat aku yg x byk berckp. Aku tau mrk suka benda yg happening, dan rock. Yaa.. mmg pun best, J cumenye.. dats me. Mmg aku begitu. Kkdg ada jugak aku teasa yg aku ni meboringkan. xD senyap.. diam.. pasif.

Hohoho…
Wani, nana, n sm other gurl masing2 sebuk usik aku nak jadikan aku as kakak ipar diorang. ;P hey kawanku.. nak ke kakak ipar yg sebaya yg korang xD

dan.. aku pernah dilamar oleh seorang pak imam utk anaknya Ali. o_O

Apalaahh yg org lihat pd aku aku pun x dpt nk fikir. kenapa.. apabila aku pandang cermian, aku lihat nuur ijjlal yg penuh kekurangan dan dosa.. aku mohon byk2 kat mrk yg membaca ni, jgnlah pandang aku dari luaran shj… jgn… utk menilai sorang wanita itu layak digelar as wanita solehah, perlu dilihat dr segi adabnya, juga dr segi amalan hariannya. Aku mmg angkat tangan tang amalan harian. Tersangat byk cacat celanya. Mudaha2n dpt diperbaiki dr masa ke semasa. J


Lagi satu hal yg penting adlh pjagaan hati. Pjagaan hati ni aku kira sama halnya dgn ibdah puasa yakni dilakukan kerana allah dan utk allah.

Hati. Siapa yg tahu hati kita ni? Melainkan Allah dn diri sndri shj.
Prk2 lain org buleh tahu, tp prk hati, tiada siapa yg tahu.
Kite buleh saja berpakaian sopan dan dlm masa yg sama punye hati yg penuh dgn tompokan hitam.

Huiiihhhh…… payahnyaa nak jaga hati ni…….
Kkdng aku kecundang juga.
Mmg pernah kecundang byk kali dlm menjaga hati aku ni..
Yelah… teringat itu.. teringat ini.. haihh…
pemandangan sekarang pun x kurang hebatnye... mata ni nampak mcm2 yg uhukuhuk
Ntah brapa byklah tompok hitamm yg ada dlm hati aku ni..

berhati-hatilah dgn hati anda!

Nuur ijj’lal bt surani, kuatkan semngt dlm mjg hati kamu..



kata hati: 1. :( sdeynyee cuti nak abes dah... 5 january bakal pulang ke s.alam..

2. result sem yg sgt menakutkan..

3. ijjlal kena kuat! ubah tabiiat utk sem depan!


2 comments

  1. Ain
  2. Anonymous