posted by ~ n.u.u.r ~

2 comments

:: Lapang ::

With the name Of Allah. The Most Merciful, Glorius.
Send Our Selawat to The ppophet Muhammad S.a.w.


kenapa sy post dgn tajuk ni? tiada sebab khusus, just krn sy rasa sgt lapang. satu perasaan yg sgt.. indah. :) sudah seminggu sejak post sy yg terakhir. buat rakan bloggers yg selalu berkunjung, terima kasih, dan ampun maaf kalau sy x sempat utk update. sy dlm pjlnn utk melangsaikan misi. ya. misi. kini sy lebih jelas dan faham dgn misi sy yg satu ni. ape lagi... strive in studies lah.. ;)

sudah sminggu, alhamdulilah, diberi kekuatan n fokus dlm lunaskn tggnjwb sy sbg pelajar. sy tak lagi tidur petang, sy tak lagi mghadap komputer... hy waktu cuti akan online. alhamdulillah.. nmpknya, bulehlah sy teruskan melanggan wifi kan? :P

Banyak!

banyak sgt nak criter.. byk sgt yg berlaku dlm ms seminggu yg leps.... suka duka sume ada.
nak mulakan dr mana yea..... n kkdg "feeling besmngt" utk menulis tu luput coz lmbt sgt catatkan dlm komputer ni. yelah.. salunye, masa benda tu msh fresh bru berkobar2 nak cerita, ye kan? ni, sy kumpulkn crita seminggu dlm satu hari. mana satu priority kkdg x diambil kira.. terbyg macamna laa tokoh2 atau individu2 menulis biografi dan kisah pjlnn hidup mrk, semstinya mrk sentiasa ada"feeling" dan ingtn yg kuat dlm setiap prk yg berlaku spjng hidup mrk. barulah buleh menulis pjlnn hidup yg smngtnya akan dirasai oleh setiap pembaca.!

Amanat Pengarah Intec & Tandas.

spt pljr univ lain, ms mula sem, akan dengar amanat dr pengarah niv masing2. same with me... rabu lepas, sesi amanat pengarah. prof habibah. mcm2 isu yg disentuh.. ffsl blogging pun ada.(bedebuk kena kat sy) n fsl pelajar yg digugurkan scholarship krm mencemuh n mengkutuk intec scr terbuka dlm blognye. dr gaya prof bib, sy rasa, mcm permpuan je. haih.... molek2 lah cket wahai prumpuan dlm berbahasa.. ~_~

dlm speech prof bib yg sy kire hampir 2 jam tu,, ada satu isu yg sgt sy terkilan. sgt terkilan.
utk pgthuna kalian, intec sekrang dlm proses upgrade kmdhan2. klass.. taman ada byk dah... dah ada library yg sgt selesa dan kondusif berbanding dulu. (mmg berbeza yg teramatnye!)da.. yg sgt obvious... prof bib berkali2 mengatakan pembinaan tandas yg cukup luas dlm prpustakkan utk kemudhn pelajar.. ada ms sy uploadkn gbr library baru yg sgt cantek. as students, mmg sgt jatuh cinta dgn perpustakkan. syg sekali, saaaattuuu je yg buat sy sgt terkilan. tiada kmudahan musolla dlm perpustakaan yg cukup gah tu.. ..... syg seribu kali syg...... tandas lebih diutamakn dr musolla.. sy perhatikn byk sgt bilik2 study yg kosong. x byk yg kami minta, cukup kalau ada satu ruang utk bersolat...

sy sudah usulkan cdgn kpd HICOM a level medicine, utk membuat petisyen pembinaan surau atau at least penyediaan surau di perpstakaan. buat saudari radhi dan saudara asyraf.. harap2 sgt kalian look into dis matter. mungkin batch kite x dpt merasai kmudahan tu nanti, tp skrng2nye batch junior2 kte dpt merasai kemudahn tu. byk berkatnye tu kan? sy sgt sedih bile fikirkan senario tandas gah tp surau chumel.,.. jelas skali mana satu yg menjadi pilihan hati para pentadbir intec uitm.. ~_~

RINDU!!!!

rindu... ya.... rindu sgt. tak malu utk sy mengakui yg sy rindukan shbt2 8M1. utk pgthuan kalian skali lagi, rombakan kelas telah dibuat scr mengejut, mengasingkan student yg dpt 15/15 points ke dlm 2 kelas teratas dan yg selebihnya dimskkn dlm kelas yg lain. 8m1 n 8M1. adlh klass bdk2 pandai, yg hy akan mengambil kos pengajian alvl medicen dlm jangka masa 3 semester bbanding kami, 4 semester. short 1 sem. disebabkna sy tergolong dlm lgn bukan top scorer, sy terpaksa berpindah ke kelas lain... rakan2 8m1 yg telah sama2 brjuang sepanjang semester lepas kinin berpecah ke kelas2 yg lain.. drpd 19 org 8m1, 10 org yg terpaksa keluar dek kptsn yg "low standard" hehee....

8m1 yg kini dirindui

saat menerima kabar mengejut tu. mmg sgt sedeyy.. lectrer2 kesygn.... :( xde dah. kwn2... sume kene berkenln dgn kawan2 baru.lagi2 pula, pd hari kena tuka kelas tu..... kami dpt majalh ALM yg ada gbr kelas.. sayunye hati nile tgk gbr kelas 8M1 yg kini dah berpisah!!

hari pertama, belum lagi nmpk hikmah langkah rombak kelas tu.

msk hari kedua, prk2 yg tidak disangka berlaku. entah kenapa, rakan2 kelas 8m1 dulu tiba2 saja jadi rapat. bile berjumpa, mcm tak pernah jumpe setahun. walhal baru satu hari kami berpisah kelas. ;P as example, sy dgn natasha, jrg ssekali brbual dlm kelas. but once rombak klas, ttba kami sme buleh berborak mcm kawan rapat. dgn asyraf pun sama juga. rajin dia dtg menegur n duduk di meja kami di library dan berbual ttg perkembangan kami di kelas baru. (sblm ni, ya allah, sy nak borak dgn dia pun belum tentu!)

perpisahan ini, walaupun hy perpsihn kelas, tlh merapatkan dan membuatkn kite menghargao rakan2 kita... benarlah kata2 org, we tend to hargai benda yg dah tak da pd kite. dn sy mengalami sendri keadaan tu.... hehe... ;)

Tuai padi antara masak,
Esok jgn layu-layuan,
Intai 8m1 antara nmpk,
esk jgn rindu-rinduan...

Hari ini menugal jagung
Hari esok menugal jelai
Hari ini kita berkampung
Hari esok kita bercerai

Dian tiga lilin pun tiga
Tanglung tergantung rumah laksamana
Diam juga sabar pun juga
Ada umur tidak ke mana

Tuan puteri pergi ke Rasah
Pulang semula sebelah pagi
Kita bertemu akhirnya berpisah
Diizin Tuhan bersua lagi


Dakwah fardiyah

hari ni, 20 january 2008, sy telah ke satu sesi prbincangn yg berfokus ttg dakwah fardiyah anjuran persatuan islam intec, PSC,, tp sbnrnya adalh dibwh gerakan JIM. sy tahu dan ckup sedar, ini sbnrnya adlh taktik jim utk recruit pelajar2 intec dgn bergerak di bwh persatuan PSC. sy tak kisah,.. berlapang dadalah dlm menuntut ilmu..! walaupun sy adalah generasi abim., ank didik abim dan ahli dlm pkpim, sy tak rs ianya satu kesalahan utk menyertai majlis2 ilmu (lebih2 lg mengenai cara2 berdakwah) anjurn siapa pun. sy sedar, sy akan mengikuti aktvt2 lanjutan d prog hari ni, dan scr tak langsung akn terus menerus mengikuti aliran jemaah ni. salahkah sy "mencampuradukkan" jemaah sy.. ? sbnrya sy msh kurang fhm dgn konsep berjamaah ni, tp apa yg pasti, bg saya, tak salah utk sy menimba ilmu dr mrk yg ingin berkongsi ilmu. :)
sernok sy bile lihat rakan2, wani, ana, farah, syima, ingin turt serta dlm aktv ni. mmg seronok. mudah2 kalian trus berminat utk sertai such aktv.! ^^

semoga kami ditetapkan dlm semangat ini YaAllah..


Ustaz Hasrizal

InsyaAllah, 26 Januari 2008, kami akan adakan satu sesi bersam ustaz hasrizal. sy diamanahkan utk conduct program pd hari tu. pd mulanya, ya mmglah agak cuak. x pernah2 sy diberi amanah utk coduct any programs! but utntil now, alhamdulillah sgalanya bjln dgn lancar.. :)

tajuk pilihan adalah, "begin with the End in MInd" sama tajuk yg dibentangkan ustz dlm PUISI di ireland tempoh hari. nk tahu apa sbnrnya PUISI dn siapa sbnrnya Ustaz hasrizal? lawatlah www.saifulislam.com.
im looking frwd to meet him dis saturday. selama ni hy mbc tulisan2 ustz di mjlh I, hy ziarah2 lwn web nye,. kini, sy berkesemptn utk "melihat" pemikiran dan pengalaman ustz scr FIRST HAND! :) ya Allah, permudahkanlah urusan program sabtu ini....

islam Vs Silat

sekali lagi isu islam. entah mengapa sejak mula sem 2 di intec ni, plbagai isu islam yg naik dan disentuh dlm diari kehidupan sy ni....
sekali lgi, utk pgthuan kalian, sy diberi amanah utyk menubuhkan kelab Be-U-Teen. kelab ni adlh lanjutan dr perkemahan be-U-Teen di gombak yg telah sy coretkan satu ms dulu..
dgn matlamat dan smngt serta kesedaran utk mperbanyaakn lg prsatuan2 islamic di intec ni, kmi bercadang utk menunbuhkan kelab be-Uteen. (lg satu sebab is, kitorang nk dapatkan dana utk aktvitivi2 spnjg tahun ni..hehehe)

sy brsm hanun, naik ke pjbt HEP. dgn harapan utk mengetahui prosedur2 pnubuhan kelab... namum.. hm as expected, pnubuhan kelab yg berkonsepkan islamic mungkin sukar utk diluluskan kerna konsepnya sama dgn persatuan PSC yg telah wujud.
persoaln yg timbul is, mengapa intec meluluskan penubuhan kelab silat malaysia dan silat cekak hanafi, ?? bukankan itu adlh dua benda yg sma? silat cekak jugak.... cume "taktik" dia saja yg lain.. same case with us. matlamat kami sama. islam. cume taktik psc n beuteen adlh berbeza.? beuteen khas untuk prmpuan...

sedih bile fikir prk ni berlaku jgk kat mesia. susah betul utk bergerak dibwh matlamat islam. dbwh nama islam.. matlamat kami bukan "melatih kader2". kami cume hndk timbulkn smngt ruh islamiah tu kpd doctors-to-be, engenieer-to-be, teachers-to-be.. bukankah tu satu kebaikan.?

okey.. kalau takut sgt kami lahirkan kader2... pihak2 yg berkuasa sediakanlah aktiviti kerohainnan buat kami pelajar2... disebabkan x disediakan lah kami mencari.. it make sence kan?

keluar dr pjbt HEP, kami buntu. mcmana nak gerakkan beUteen tanpa penubuhan kelab yg legal.? setelah perbincangan dgn senior.. alhamdulillah akhirnya kami temui jln penyelesaian. smngt berkobar2 kembali... jd realiti atau tidak, kite tunggu dan lihat.. :)

haa... esok bermula laah minggu baru saya...
minggu kedua di 8m4. semuga ada hikmahnya atas apa yg berlaku. YA tuhan, perlihatkanlah aku hikmah2 itu!


mohon diri,
sinar penghormatan


kata hati: terfikir.. mengapa sy seringkali dipilih sbg pemimpin walhal sy JARANG sekali menonojolakn diri... dr dulu sampai sekrang, org yg memilih, bukan sy yg tampil scr suka rela.. inikah caranya Engkau mengajar aku erti sebuah perjuangan ya allah?

2 comments

  1. adeqzue
  2. Anonymous