posted by ~ n.u.u.r ~

2 comments


Bismillahirahmanirrahim...


:: Transformation::


Just nak memaklumkan kat sini, bahawasanya, sy sedang alami sunburn yang sgt teruk. XD
ramai. (when i say ramai, i mean it!)
ramai yg tegur.

"ijjlal.. nape muka pucat??"
"ijjlal, x sihat ke?"
"ijjlal, nape sunburn awk obvius sgt?"

hehee.... kkdg tu ada jgk rs malu, gelap gile muke, but cepat2 istighfar. tak baik ijjlal, tak baik...
ada apa pada rupa? tetapkan hati awk pada pndgn Allah. ya!
satu kebaikan (optimims ni!) yg sy dpt simpulkan is, ramai jgk manusia2 yg concern dgn saya. =)

okey2 lupa pula nak erita, macamana pulaaa lah tiba2 sy buleh sunburm ni?
hhehe.. sebenarnya dlm 3 minngu lepas. (fufufuufuuu nmpk sgt dah lama tak update blog kan? ;P) dlm 3 minggu lepas, sy pergi ke homestay..

sprt homestay yg lazimnya, ada.. family angkat!
macam lucu sgt2.. sy yg sudah ada family yg buleh dikatakan sempurna,..
kini ada mak baru, abah dan kakak serta abg baru!

janggal rasanya utk "menganugerahkan" gelaran "mak" kpd seorang wanita yg tidak pernah sy kenali. juga memanggil "abah" kpd seorang insan yg asing buat sy, namun, itulah yg tlh sy lakukan dn alhamdulillah msih trus lakukan hingga saat sy menulis post ni.

bukan senang utk memanggil org luar sbg mak dan ayah kita. ada juga sbhgian rakan2 sy yg hy memnggil ibu dan ayah angkat mrk dgn panggilan pakcik dan makcik. "tak dpt nk panggil" jawabnya bila dity.

sy perlu belajar mebina rs hormat yg tinggi kpd insan2 ini ... penting utk mebenarkn sy memanggil mrk dgn panggilan istimewa tu. juga sy perlu rendahkan rs ego dlm diri ni..

mak bekerja membuat kerepek di kilang terdekat.
abah pula mengutip dan bersihkan tong2 sampah di kwsn terdekat.

3 hari dlm keluarga ni benar2 mengajar sy erti "memikirkan org lain" dlm hidup ini.
kasihan sy dgn abah. pulang dr kerja bau sampah melekat di bdn. dr jauh, kita dah tau kepulangannya ckup dgn bau. mmg berbau. ..

namun, kelebihan keluarga sederhana ini adlh, rapatnya mrk antara anak beranak.
mak dan abah sgt manja dgn anak2.
anak2 pun sama jugak halnya.

pd mulanya sy agak kaget dgn abah. mukanya garang. jarang sekali berckp mahupun tersenyum. serius gile..! persis karektor "penjaga kubur" yg menakutkan.. raut wajahnya sudah tua.. berkedut2. tampak jelas yg abah letih dgn kerjanya,,
(sian)
tp lama2.. hes one sweet person i cud say!

sy cuba beramah mesra dgn abah.
waktu tu, abah tgh menghisap pipe rokok.
mulanya, sy tak berapa nak kesah, but bile tgk lain benarr rupe pipe abah, sy cubelah tgk..
rupanya... pipe abah tu dibuat drpd kaki ayam hutan. siap ada taji lagi tau..
eiww... mula2 istighfar panjang jugak sy!
geli pun ada.. tulang ayam tu sudah agak hitam. cume berkilat2 lah.
di satu hujung, diletakkan gulungan kertas yg berisi tembakau, dihujung kaki yg lagi satu, tempat hisapnya...

fufufuufuuu.. abah kata, ni baru tulang ayam. kalau tulang rusa lagi seronok. heheheheee mmg keluarga memburu lah! kkdg uda. (abg sy) akan ke hutan semata2 nak tangkap ayam liar. sedap katanya, xde lemak langsung, daging semata2, dan isinya manis sungguh, (cece ckp mcm penah rs... sekadar menyampaikan apa yg diceritakan) ;P


abah dgn pipe asli nye. ;)

ya Allah.. byk sgt benda nak cerita fsl homestay ni... tp sygnya, masa sy utk blogging semakin brkurang. ms itu ada, cuma "tempoh masa" tu dah berkurang byk lagi nk crita ni! fsl sukaneka, fs pesembahan mlm tu.. (sy baca sajak!) fsl dear wawa.. fsl jamban jauuuhh di blakang umah yg menakutkan. :P

byk tgnjwb lain yg perlu sy lunaskn selain dr blogging ni.

lagi2 pula sekarang tgh sebuk dgn majlis kenduri nikah dear kaklong.
:)
yup my dear sis akan diijabkabulkan jumaat ni, insyaAllah...
nuur illiy'yin bt surani & Mohd Fakhrul Radzi Bn Abu Bakar.

semoga berkat jumaat serta berkat penghulu hari ni mengiringi kehidupan kalian berdua. amien..

ni beberapa snap sepanjang minggu ni. org kata, gambar mampu mengungkap seribu kata dan cerita. jd, x perlu lah sy cerita p(baru part get ready. gbr majlis nye insy akan di upload slps berlangsungnya majlis..)


"bahan2 mentah" kenduri. ;)


klimaks peristiwa dlm persiapan ni adlh,, ofcourselah tmpat amik gbr. take note yg kitorang XDE PELAMIN ok... cukup satu ruang utk bergambar dgn mempelai. ehehehhe....
kerusi tu, curik kerusi meja makan...
amacam..? okeyhla... for 1st timers like us, n xde langsung pengalaman dlm kenduri2 kawen mahupan persiapan tempat2 camni, sy rasa, lebih dr okeyla kan? (hehhee xde sape nk puji, puji diri sendiri)

x sabar nk tunggu hari pernikahan. dub dab....

jumpa lagi!
undur diri,
sinar penghormatan

kata hati:
1. terasa letih buat majlis tanpa adanya lelaki.. mmglah benar kata org, seidependent mana pun sorang perempuan, ttp perlukan lelaki. huuu....
2. spm hari ni. macaanalah keputsan ucu yea.. (adik angkat sy)
3. sekejap lagi meriah rumah sy! :)
4. ulasan pendapat sy mengenai Pilihan raya umum pun belum kongsi lagi kan??

2 comments