posted by ~ n.u.u.r ~

9 comments

:: A Lesson ::

Dengan Nama Yang Maha Berkuasa
Selawat dan Salam atas junjungan besar s.a.w

Practical

Alhamdulillah, selesai practical chem sy. past year question yg keluarnye. huhuhuuu...... alik2 past year question, past year question alik2. da thing yg agak terkilan is, buret sy agak ketat. (siyes mmg ketat.. ) kirenye,,, bacaan sy bukan bacaan yg tepat. ntah kenapa, tertutup minda sy drpd terfikir utk minta buret lain.?? lepas je kluar lab, berkali2 hati sy bertanya2. wahaiii ijjlal.. awatnyee laa x pi tukaq buret tu???

dats it. let bygone be bygone!

Exam MOde

Statistic test 2
biology test 2
speaking test final
lab practical final

itu test sy sepanjang minggu ni dan minggu depan. exam mode dah pun bermula. 21 may x silap. bermulalh pertempuaran kedua sy di intec ni. but sblm tu...... x lama lagi..... study leave! yeaaa.... saaat paling bahagia. :P hihihii~

(actually skrag pun dah consider revision week coz most subjek dah habis syllabus, tinggal kimia je. yg lain, alhmdlh habis. :)

ttba saja teringat situasi musim priksa semster lepas. org yg x pernah2 stay up, akan stay up. org yg tak pernah2 nk tau formula bg sekian2 tiba2 shj pulun nk tahu. ;) n, yg sgt pasti petanda yg waktu tu adlh study week is, bau semerbak roti bakar dan kopi panas mesti menusuk idung. hihihi sume pakat minum kopi utk stay up!

nostalgic sungguh!

antara sahabat dan saudara

ada apa dgn tajuk sy ni? apa yg ingin sy sampaikan ni?
tiada apa, cume pengajaran yg sy ingin kongsikan dgn sahabat2 sume.
pengajaran yg sy terima dr kesilapan dan kejahilan serta sikap buruk sy sendiri. *astaghfirullah*
(mm.. ada shbt sy pernah berpesan, kalau menyesal dr sesuatu prk, usah ceritakan kesilapan lalu kpd org lain krn dianggap seloah2 bangga dgn apa yg pernah dilakukan.)

sy berpendapat begini. kisah ini dikongsi bukan utk menunjukkan yg sy bangga dgn apa yg sy lakukan. cume sy mahu bkongsi pengalaman dan sy mahu shbt2 yg lain turut belajar dr kesilapan yg sy lakuakn ni... bleh kan?

baiklah. apa dia kisah sy tu?

kisah kecil. mmg kecil tp, ckup terkesan buat sy.
baiklah.. adat hidup di hostel. ( i mean, adat hidup di pangsapuri comei akasia) heheehee...
duduk2 dgn kawan. duduk serumah. duduk sebilik
mmg perlunya bertolak ansur. mrk sabar dgn sy, sy sbar dgn mereka. bahagia hidup. ;)

dan... bilamana berkongsi rumah ni juga maknanya ada potensi berkongsi makanan.
hehehe. bab berkongsi makanan lah yg satu masa dulu menjadi hal buat sy. (teruk kan?)

utk pengetahuan, sy dan kawan rumah mmg hantu roti.
bile hantu roti, mestilah hantu spread.
bread spread yg selalu sy beli adlh, nutella n peanut spread. n... kedua2 spread ni, harganya fuh,
buleh thn....


nutella kesayangan xD

mula2, kami bersetuju utk beli sendiri spread roti ni lantaran sedar dan faham yg masing2 kuat makan roti n harga spread tu mahal.. fhm2lah, masing nk jimat kan?

ok. satu hari tu, shbt sy, khbsan spread. jd mintak lah kat sy. sy tak kisah. silakan. no hal..

.. start drpd hari tu, entah kenapa, shbt sy ni tidak pun mebeli mana2 spread roti . .
satu hari..
dua hari..
tiga hari....
dan... hinggalah byk2 hari.... T_T

setiap kali, mesti "ijjlal.. nak cket"
mula2 mmg sy tak kisah.
lama2.....
terus terang ada jgk terdetik di hati sy.. "owwhh my bread spead lg..." (siyes truk perangai sy ni???)

masuk hari yg ke(?) shbt sy "minta sedikit" spread roti,
sy berfikir panjang.nk ckp ke tanak ckp. nak tegur ke tanak tegur?
tak tegur slah, nk tegur pun salah.
camne nih??????? konflik2. hidup penuh dgn konflik yg perlu dihadapi!

nk dijadikan cerita... x brapa lama lepas tu, sy terima satu flyer
about palastine.

kat flyer tu ada tertera no sumbangan account utk org2 palestine.
ms tu, kawan2 lain sibuk kata nk bank in ke dlm account tu.
n.. ntah macamana,,,,, sy terfikir

hmmm...................... kenapa awk tak berkira utk sumabang sesuatu kpd palestine, tp berkira sgt dgn roti spread awk yg tak seberapa sgt tu, kpd kawan awk sendiri?? kpd houesmate awk sendri? kenapa ijjlal? kenapa? ** sound effect yg meruntun hati**

serentak dgn waktu tu jgk, satu petikan kata2 terus terngiang dlm kepala sy.
"tidak sempurna sesoarang itu jika dia kenyang tetapi jiran tetangganya menagis kelaparan."

astaghfiruullah. saat tu, betul sy terasa dan terkena pd diri sy snediri... *tunduk malu*

apa lah sgt roti spread awk tu ijjlal? apelah sgt?
awk lupe ke yg kwn awk skrang kesempitan wang?
awk lupe ke yg kawan awk dtg dr keluarga yg sederhana?
awk lupe ke yg tiap2 bulan ayah awk masukkn duit dlm account awk?
awk lupe semua tu?
kenapa perlu rasa spt apa yg awk rasekan tu?
ape sgt lah harge spread roti berbanding harga sebuah persahabatan??

betul2 sy tunduk malu sendiri.T_T..
betul2 malu dgn sikap sy yg sungguh sungguh x molek.
terima kasih kpd empunya diri yg telah memberi sy flyer tu
krn scr tak langsung is telah menyedar kan sy ttg tgjwb sy sbg seorang .. shbt. (seandaninya sy layak digelar seorang shbt)
yang pasti, terma kasih kpd Rabbilalamin yg telah menghadiahkan sy kesedaran itu. :)

semlam kwn sy berty lg.

"ijjlal, mtk spread ya?"

"ambikla.. byk lg tu"

situasi yg sama, tp dgn perasaan yg berbeza.
kali ni, sy mampu tersenyum. benar2 tersenyum
hati sy turut tersenyum
shbt sy jg tersenyum
aaahhh.. indahnya perkongsian!
indahnye perasaan yg bebas dr rs yg bukan2. :)



bru kini sy benar2 memahami erti sebenar ungkapan, "sharing is caring"
syukran ya Rabb!


mohon permisi,
sinar penghormatan


kata hati : 1. pengalaman adlh guru yg paling2 bagus.
2. speaking test tunda jumaat ni. *sigh*
3. tk sabar tunggu 1 may. balik kpg! jumpe wan! jjumpe mama! jumpe babah! wiiihi~!!

9 comments

  1. nuur no 2
  2. nuur no 2