posted by ~ n.u.u.r ~ on ,

5 comments

:: rePort ::

Dengan Nama Allah, yang Maha Pemurah..
Selawat dan Salam Atas Junjungan Besar Muhammad s.a.w



sekadar nk list kan report ringkas sy bebrapa hari lepas.

report. 1

sy... nak report.
nak report yg,,, sy demam.
(hehehee... ngada2 nye kamu ijjlal) :P
sudah 3 hari makanan yg sgt sedap gagal sy nikmati.
even my ever favourite dishes pun trs sgtlah meloyakan. sob sob~~

badan tidak lah panas sgt. cume kepala berat. terhuyung hayang.
kaki lemah. dan seluruh badan terasa berdenyut2.

antara perkra utama yg sy sgt tidak gemar mengenai demam adalah... MAKAN UBAT.
yup. bakal doktor sorang ni (amien) mmglah sgt tidak suka akan ubat... T_T

lemahnya manusia..
bile dh sakit..... bru nk hargai nikmatnya sihat..
bile dah hilang.. bru nk hargai kehadirannya..
dan parah lagi...
bile dah masuk neraka, barulah nk hargai manisnya syurga.. (nau'zubillah!)

supaya jangan ada orang yang mengatakan: "Amat besar penyesalanku atas kelalaianku dalam (menunaikan kewajiban) terhadap Allah, sedang aku sungguh-sungguh termasuk orang-orang yang memperolok-olokkan (agama Allah).
~ Az-Zumar : 56


brsyukurlah. pesan sy buat diri. jg yg membaca.. =)

Kerana itu, maka hendaklah Allah saja kamu sembah dan hendaklah kamu termasuk orang-orang yang bersyukur
~ Az-zumar : 66


report.2


sy nak report,,..
yg my dearie sys Nuur Iz'zati sudah pun selamat tiba ke mesia.~
(hmm.. kakak.. if ur reading dis post, senyap2 je lah na.. ijjlal malu lee :P)
alhamdulillah sehat2 mcm biasa. dan, makin kaya, spt biasa. alhamdulillah~ ;)

kedua-dua ayah bonda sy trsgtlah excited dgn kepulangan puteri kedua mereka ni.
ayah puas bercerita itu ini, tunjuk itu ini kpd kakak.. mama pun,, sama naiknya..
hehehe.. spt dlm post sy yg lepas, benarlh sy dpt rasakan... ayahnda dan bonda sy,, benar2 sudah sedikit demi sedikit kembali kpd fitrah anak kecil yg inginkan perhatian dan ingin dimanja. tersenyum sy melihat ayah dan bonda berceloteh itu ini.. betulkan kakak? ;)
tetapi.. walau macamana keanaka2kan pun mereka, naluri seorang ibu dan ayah itu tetap kuat dlm diri .

once pulang dr airport, kami terus ke pasar. bukan satu pasar, ttp 2 pasar! dek kerana brg yg dicari tu tiada di pasar yg pertama.

"beli manggis"
"beli petai"

"beli rambutan."
" lg kakak nk mkn buah ape lg kakak?"
kata mama.

.. semuanya dibeli semata-mata utk meraikan kepulangan kakak ke teratak 196.~
bukannya x buleh beli hari cuti nanti, n kakak pun, kan lama lagi duk mesia ni.. ttp dek krn sygkan anak, pergi juga membeli..

so, kakak, dlm ms 2 bulan kat umah, pandai2 lah jg hati mama n babah naa.... esp bile tiba msnye kamu kna menaip kerja2 mama. :P

.....dan berbuat baiklah kpd kedua org tua.....
~ An-nisa : 36


report 3

report ke3 ni sy tujukan khas buat rakan2 peminat euro 2008. =)

sedar x sedar.. ada juga falsafah dlm sukan bola sepak ni.. x dinafikan, sukan bola sepak prgkat tinggi mcm ni mmg meanrik yg amat. permainan yg laju. cekap. mantoopp... :P

trus terang, sy ni x delah mengikuti sgt euro 2008. sy tak menolak minat shbt2 yg gila bola. sbb mmg seronok pun!
sbnrnya,,, minat jgk bola ni, cumenye... rumah sy ni, xde "stimulator" utk sy tgk each match. sbb.. teratak kami ni lebih byk prmpuan drpd lelaki. lelakinya pun.. ada seorang je. n, si raja 196 bukanlah peminat bola sepak.. klu ada geng, seronok lah jgk nk melayan euro. :P

kali terakhir sy stay up tonton bola sepak luar negara adlh waktu world cup 4 thn yg lepas... lama dah tu..~
n satu2nye plwnn bola sepak tempatan yg sy tgk penuh adlh waktu prlwnn antara kedah n selangor yg lepas. semangat kedah laa katakan.. :P bukan sy nak "betray" negeri kelahiran sy tu..(sy anak jawa selangor yg dibesarkn di kedah) cumenye, hati sy sudah dekat dengan kedah rather then selangor.. ape nak kate..~~ penangan cinta, tanah tumpah darah pun bley lupa. hehehe...

berbalik pd falsafah disebalik bola sepak. as usual, sy browse page fs shbt sy. dan.. tertarik dgn ayat yg diletakkan di shout outnye..

kalu nak score,
x boleh goyang kaki,
duduk luar padang,
hanya jadi tukang jerit,
bahkan referee.
anda perlu jadi pemain,
kena berlari,
menghambat,
cari peluang,
rampas peluang & akhirnya score.
barulah kita layak GOLLLLLLLL

hmm.. menarik... betul jgk ape yg shbt sy katakan tu.. kan?

benda simple akn jd sgt bermakna jika kita MAHU bfikir.

Afala ta`qilun... Apakah kamu tidak berakal...?
Afala tatafakkarun... Apakah kamu tidak berfikir..?

Sesungguhnya beruntunglah bg mereka yg mahu berfikir... :)


mohon diri,

sinar penghormatan

5 comments

  1. ~ nuur ~