posted by ~ n.u.u.r ~ on ,

3 comments

:: Harapan ::

Dengan Nama Allah... Yang Maha MErancang,
Selawat dan Salam atas junjungan besar Muhammad s.a.w

Harapan.

seronoknye hari ni. kelas tamat seawal jam 11 pg. :)
beregegas ke kafe ausmat dan "merampas" seketul ayam goreng yg masih panas..
digandingkan dgn kuah kari pekat bersama2 4 ketul raw cili api.
perut sudah meronta2 minta diisi.
usai mebayar, segera tangan dibersihkan, kedudukan strategik diambil (duduk meja betul2 depan tv :D )
bismillah dilafazkan, dan acara mebahagiakan perut pun dijalankan dgn penuh riang gumbira. subhanaalllaaahh terasa benar nikmat makanan ni..... :)

sy bersama farah salha, rakan sekelas sejak semester satu sama2 duduk menghadap tv dan menikmati kelazatan lunch kami.. hehehe... entah mengapa, sesi lunch hari ni diisi dgn perbincangan yg agak berisi.
sy yg memulakan pertanyaan kpd cik salha tersayang.

"eehh lama x tegur kawan2 sem satu kte kan farah?
hmm farah... kite risaulah... knapa kte x rasa serb
a salah bile kte tgk kawan2 kte makin menjadi pakaiannnya... knapa kite rasa ok je, mata kite ni nmpk cantik je dia pakai macam tu... "
si "dia" yg sy rujukkan itu adalh seorang shbt sy sms sem satu. shbt sekelas,
wajahnya lembut.. kulitnya putih bersih.. matanya kuyu penuh ketenganan..
lenggok jalannya lembut, tidak dibuat2, memang lemah gemalai sinonim dgn asal usulnya dr negeri kelantan...
sekali rambutnya ditiup angin, aaa.hhh.. sy sbg permpuan pun buleh terpesona dan suka melihatnya.
badannya cilik lagi molek. percakapannya lembut , profesional, namun terselit ketegasan.
cume... si"sia" berpakaian agak kurang molek...
tp dek kerana tubuh bdnnya yg comel, x tenmpak pun keseksian dan dada yg terdedah.

sy sygkn shbt sy. tp... mcm tulah. sy risau akan diri sy sndri krn sy tidak rs janggal melihat shbt sy berpakaian sedemikaian rupa... T_T

bagaimana sy mahu menegur shbt sy itu dgn cara yg penuh hikmah...?

jika kalian buleh berkongsi pendapat, sy amat2 menghargainya...

melayu vs islam

drpd isu pemakaian shbt2 intec, ntah camna kami beralih kpd isu adat dan islam dlm persatuan silat intec.. tak sangka sy buleh berborak2 fsl prk2 begini.
barulah berisi.. ya kan? hehe... nak sy ceritakan, tak perlulah.. byk yg kami bualkan lunch td.
yg pasti, hasrat sy utk menyertai silat sy tinggalkan kerana teringatkan pesan seorang shbt siber sy yg tidak menggalakkan sy memasuki persatuan seni silat cekak.

sy, buleh dikatakn sbg seorang yg tradisional. sy menggemari sesuatu yg asli. yg... asli lah. ukiran.. seni, sesatu yg bermotifkan kayu dan "earth"ly things.
ya.. sy amat menggemari benda2 spt itu.
lihat shajalah dlm pada sy gila internet.. cinta sy pd teknologi surat menyurat masih mendalam. sy masih berutus surat kpd beberapa org sahabat.. dan nmpknya mrk pun rajin membalas. :)

eh.. dah melalaut kpd sy pulak yah? :P

HEP

selesai lunch, sy naik ke pejabat HEP. bertemu kak ji bertanya mengenai soal penubuhn kelab. habis kak ji soal siasat mengenai pertbuhan kelab etc. alhamdulillah, Allah telah meminjamkan kelancaran lidah kpd sy utk menjawab soalan2 panas dr kak ji. tiba2 sahaja sy buleh berckp dgn lembut dan pnuh keyakinan. sy pun pelik. :P

nak tahu sesuatu yg buatkan sy tergelak sms proses penubuhan kelab ni?
hehe.. meh sy cerita meh..
dlm sy mebaca proses penubuhan klab, part logo dan lambang,
rupa2nya ada syarat dan kriteria yg perlu dipenuhi dlm mereka logo ni.
cube teka...?
ok ok... make thing easy, biarlah sy terus beritahu..

Logo dn lambang - tidak warna biru muda atau hijau tua atau bulat

faham tak?
apakah makna biru muda? hijau tua? bulat?
teruk juga yaa kawalan politik di kampus hinggakan bentuk bulat pada logo pun dianggap mempolitikkan perstauan. huhuu... takut pada bayang2 sendiri. sunnguh. sungguh..!
benar2 sy menggeleng kepala dan tergelak mebaca pernyataan tersebut. aduhai... aduhai...

entah mengapa, selesai shj TOT tempohari, sy berkobar2 utk menubuhkan kelab be u teen ini. Amanah sbg seorang presiden kelab harus sy galas walaupun sy sedar, by akhir semster ni, sy perlu melepaskan jawatan kpd juniors, sekiranya persatuan ini brjy ditubuhkan. dr gaya kak ji, mcm tiada bantahan bilamana beliau melihat grup kami agak kuat. dgn ahli yg melebihi 30 org, dan wang kelab yg belum ditubuhkan sudah mencecah rm400. sesuatu yg bagus, bukan?
mudah2n kelab be u teen ni sedikit sebanyak mamp mengajak siisters di intec utk melibatkan diri dlm acara islamik melalui program2 santai.. insya Allah..

Ya Allah.. kuatkah hati ku,, permudahkanlah urusanku...
permdahkan urusanku dlm menubuhkan persatuan ini.. amien...


nikah.

nikah, topik menarik CiTU semester ni.
sy intai2 blog nurus, aik, fasal nikah?
lecturer english sy, akan bernikah jumaat ni.. isu nikah lg..
dann.....
sy intai2 blog bro faidz, waaaahhh bro faidz nak nikah dah...??? umur baru mencecah 21 tahun.. baguslah kamu bro faidz, sy sokong pernikahan kamu dgn sys nusaibah. semoga kalian dirahmati Allah.. :)

tak semena2 asyik topik nikah je yg sy jumpa sem ni..
ni yg buatkan sy teruja ni. :P
pg td, bincang fasal jenis2 nikah, dan masuk dlm bab nikah misyar.
sy bertanyakan ustazh fasal nikah misyar ni, merujuk pd situasi seorang pelajar.
adakah nikah ni diharuskan,? dimana si isteri merelakan beberapa haknya digugurkan dr tanggungan si suami hingga tarikh2 tertentu.?

ustazah menjawab, ya, dibulehkan, dan tiada masalah. Apa yg berlaku sekranag adalah kita terikat dengan persepsi dn adat budaya masyarakat melayu itu sendiri dimana nikah misyar ini adalah sesuatu yg asing dan dianggap,, tidak bagus. semenangnya nikah misyar ni adalah bermula di arab, kpd para musafir.. ampun maaf, sy tidak berpengetahuan utk mengulas dgn lebih mendalam mengenai isu nikah misyar ni, tp apa yg pasti ianya dibulehkan, terutamanya kpd students... lbih baik drpd coupling. kan?

dlm pd sesi soal jawab dgn ustazah, (dimana sy dan farah shj yg byk bersoal) drpd bab merisik, kpd pertunangan, kpd online dating dan kpd pernikahan, (hehehe,.... memang kami je yg byk soal) sy smepat mengusik farah.

"farah... aku tak sabar nk tgk sape suami ko. dalam pada farhannah yg beria2 nak kawen awal, silap hb, ko yg senyap2 ni yg kawen dulu."

farah tersipu malu. menutup muka persis si anak kecil. hihi.. farah, farah... :P

farah salha, farhannah, dan saya, tiga orang sahabat yg masih bersahabat sejak semster satu.

antara tiga gadis ni, siapakah yg akan menamatkan zaman bujangnya terlebih dahulu?

farhannah yg memang mempunyai besu dlm berkahwin awal,
atau sy yg selalu berdoa akan berkahwin selewat2nya by 24 thun (heheee)
ataupun si farah salha yg sempoi dan relaks.?

let time do da work. :)



salam persaudaraan,
sinar penghormatan.

3 comments

  1. ~athirah nadia~