posted by ~ n.u.u.r ~

6 comments


:: effect ::

Dengan NamaMu Ya Allah..
Selawat dan salam atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w

topik

minggu kasih sayang ini meberi effect pd tajuk pebualan antara sy dan family.
ape lagi, tpik nikah lah...
sy dgn babah,
sy dgn mama..
sy dgn kaklong..
(dgn kakak x de lah pulak?)

sy bergurau dgn ayah sy.
"wa... babah 13 mac, kaklong 14 mac, ijjlal nak 15 mac lah. baru best. sekali. nnati bleh celebrate sama2."
"ee gatal ijjlal ni. kalau nak kahwin cepat, babah buleh nikahkan, tp, xde kenduri besar2 lah. jamuan makan biasa je."

pd mulanya , sy hanya bergurau.
tiba ke kulim, mama beritahu.
"dik, babah dah cek tarikh mac tu. kalau nak, tahun depan ada, 13 mac boleh, sbb hari sabtu.
x pun 12 atau 13 mac 2011. sabtu atau ahad."

mata sy terbulat sekektika. sungguh! ayah sy cek kalender utk melihat tarikh2 keramat supaya dapat sederet anak2nya nikah bulan mac.

dan tak sangka, rupan2ya kakak sy di france tu pun berkira2 tarikh 15 mac dan 16 mac bg tarikh pernikahannya.

mac tahun depan? mac 2 tahun lagi?
kalau benar-benar tejadi, bermakna, umur sy baru 21 thn atau 22 tahun. kan?

risik.

kalau nak diikutkan risik merisik ni.
mmg pernah dirisik.
dirisik ok. bukan dipinang. sgt jauh berbeza keadaannya tu.

pertama kali, sewaktu umur sy baru 4 atau 5 tahun.
waktu tu, sy sefamily ke turkey. menziarahi kota istanbul.
entah macamana, keluarga kami ditegur oleh seorang penduduk tempatan, yg eventually merupakan imam topkapi palace. Imam Adam.

imam adam menjemput kami ke rumah.
waktu tu beliau mempnya 2 org anak. adam, seusia dgn sy. dan sumaiya.
katanya, dia susah utk melihat kanak2 seusia memakai tudung..
dan waktu itulah beliau mengeluarkan kenyataan ni..

"ali.. ijjlal.. nikah, nikah."

waktu tu sy tak faham ape2. so, buat tak tahu je lah.. main2 dgn si ali dan sumayya. hehe.
parents sy hanya ketawa. entah serioas atau tidak apa yg imam adam tu katakan.
kalau seriuos.. o_O

waktu yg lain adlh apabila seorang kelurga kami berty pd mak sy,
"maklong ingat nk jodohkan anak bongsu maklong dgn mana2 anak nafisah.."
(nafisah itu nama kedua ibu sy)
nama yg mula2 disebut adlh, nama saya.
berderau darah, tak tipu. sy dan maklong kerap berjumpa dek kerana waktu tu sy bertapa di kampung mnjaga nenek sy yg sakit...
but, bile kata yg sy masih ada 5 tahun lg hingga habis belajar, nama sy dipadam dr list. hehe..
fiew~ then nama kakak kedua sy pla naik.. akhirnya kakak sulung. tp, semua tak mnjadi..
sblm pulang, maklong memeluk sy erat. tak pernah rasanya maklong peluk sy mcm tu skali punye kuat.. berdebar2, sungguh.



waktu yg lain adlh, thn lepas, bilamana jiran sy yg tinggal di kwsn atas, brty ttg sy.
ni, cik anum yg brcrita.
" ****** tanya fasal ijjlal" makcik tu mberitahu cik anum.
sy tak pasti cik anum dah tokok tambah atau apa, but, cik anum mmg excited sgt ble nak sampaikn kpd sy.

huuu... meremang bulu roma sy. org yg dimaksdukn itu adlh org yg sy kenali. sjk zaman persekolahan. macam, x dpt nk percaya,. harap2, cik anum hanya menokok tambah.!


kahwin awal

sy bukan nak fokus pd isu usik mengusik antara sy dgn family mengenai kahwin awal ni, mahupun isu risik merisik. umur sy pun tgh "panas" jd tak hairan pun kalau ada yg risik2 ni. so, abaikan.
just nk membangkitkan topik kahwin awal.

sy punyai shbt2 yg sudah pun bernikah.
malahan sudah mempunyai anak.
sejarah keluarga sebelah ayah juga byk mencatatakn rekod kahwin awal.

menjelang umur 20 thn ni, sdikit sbyk, sy akui, topik perbincangan antara kwn2 yg agak populer adlh topik masa depan. sesuati yg x pasti, ttp sering diperbincangkan..

disini sy lampirkan3 contoh shbt yg nikah awal.

pasangan 1

sy tidaklah mengenali siapa mereka ini.
pasangan ini adlh shbt kps kwn sy di intec.
melalui cerita shbt sy, pasangan ini berumur 20 tahun, sama kelas, sama kos perubatan. pelajar uia. baru bernikah dalm dua tiga minggu lepas.
dinikahkan atas ayah ayah kpd pengantin perempuan yg merupakan seorang professor, krn ingin menjaga kesucian hubungan anak permpuannya.

pasangan 2

pasangan ni pula, si suami bernama faidz, dan si isteri bernama nusaibah.
bro faidz adlh connection sy di internet, pernah dulu2 sy aktif berdiskusi dgn beliau yg ternyata sgt matang. bernikah pd tahun 2008, sms berumur 22 tahun. masih belajar bersama2 isterinya di USA.

pasangan 3



puteri sulumg tokoh terkenal indonesia, AA gymnasiar, ghaida tsurayya, brumur 20 thn. bersama suaminya harpinadi ihram, 24 thn.

pihak mana?

persoalannya, sy skrng di pihak mana.
anti kahwwin awal atau pro kahwin awal.

isunya bukan mengenai pro atau anti
isunya adalh, bersedia atau tidak.
sesuai atau tidak.

keluarga.

bg saya, antara faktor utama yg sgt2 menyokong pd penikahan awal ini adlh, sokongan keluarga.
spt pasangan 1 td.
sy dpt rasakan keluarganya adlh keluarga yg sgt2 memahami dan sgt2 menyokong,
bukan mudah, bg seorang ayah utk memohon puterinya dinikahkan awal, kpd seorang pemuda yang, duit poketnya sendiri pun dtg dr ibu bapanya.
disini sy nmpk, matlamat ayahnya adlh utk menjg hbgn puterinya dr prkr2 lagha..

anak

sy punyai kenalan yg, nikah awal, sms belajar.
dan, kini, sudah mempunyai 2 org anak. seorang 4 thn, seorang 1 thun. dan kini sdg hamil, anak ketiga.
mmg nmpk bahagia, ttp sgt kesian dgn si anak yg perlu dijaga oleh nenek dan datuk dek kerana ibu dan ayah mahu belajar.



semua duit tanggungan anak2 ditangung oleh nenek dan atuk..
mereka sgt rindukan kasih syg ibu bapa. sehingga satu tahap, si kecil yg baru berusia 4 tahun ini, tiba2 dtg duduk menghadap neneknya, membawa alquran, mbacakan surah alikhlas, dan berdoa sambil menangis..

"ya allah.. bagilah duit banyak2 kat ****, nanti **** boleh bagi kat ummi dan abah.."

betapa desperatenya si kecil yg baru berumr 4 thn? :'(

pasangan 2 pula, punya keadaan berbeza, dimana, keduanya belajar di luar negara.
mungkin tuntutan itu lebih kuat utk brnikah awal. slmt bg si isteri, dan selesa bg si suami.
sy percaya isu duit bukanlah isu yg besar bg pelajar luar negara. (sbb kakak sy di perancis tu, ish, mcm peti duit. :P)

psgn ke3 pula, emm.. xtau nk ulas lbih lanjut macamana..
sbb, org jauh. sy pun kenal melalui friedster semata2. ttp dr album gambarnya, nmpk mcm everything is fine..

jadi?

pendapat sy, x salah utk kahwin awal.
bg sy sendiri, kalau boleh, harap2nya, sebelum umur sy 25 thn. (buleh ke main cakap2 mcm ni?)
my parents pun mcm dh bg lampu hijau je utk kawin awl ? sekalipun ianya guaraun. (giggle)

cuma, perlu diingat. pernikahan itu, bukanlah suatu hubungan jangka pendek.
ia adlh hubungan jangka panjang. sgt panjang, sehingga kite menghembuskan nfs terakhir, malahan, akan bersambung kembali di alam akhirat.

kalau ada kalian yg terdetik utk nikah awal,
perlu diingat, nasib anak2 yg bakal dilahirkan nanti..
sabar2lah dlm mendapt anak. kasihan anak tu nanti..

apepun, semua ini urusan Allah.
org kata, pernikahan meluaskan pintu rezeki.
apepun yg org kata, kte perlu berpijak pd dunia yg nyata. realiti.
adakah benar2 cukup bekalan utk memimpin diri sndri dan keluarga dan anak2?

sy pernah brty dgn kaklong sy.. khuatir juga dgn kaklong sy yg agak santai. rileks.

"kaklong... macamna kaklong nak didik afham nanti ni..?"
"entah.. kaklong pun risau"

seriosly, sy risau dgn jawapan kaklong. entah?
sy enggan melihat anak saudara sy ini mebesar dgn didikan tak tentu hala.

kahwin lambat x semstinya punya ilmu dan kematangan yg cukup utk besarkan anak.
ia bebrbalik pada tahap kesedaran dan kemahuan ibu bapa dlm mencari ilmu mendidik anak2.

so, wat i want to say is, ape pun umur yg kalian nk kahwin, make sure, ilmu mendidik anak ini diusahakan utk dicari. usah jadikan "baru pertama kali ada anak.. tak tahu.." sbg alasan.

hmm,
ini sekadar pendapat peribadi. kalau ada yg salah, tlg betul2kan.

penutup

dlm kereta semalam, mama brty

"dik, bakal menantu mama nanti, doktor ke?"
"allah shj yg mengetahui, mama.."

ya allah, buangkanlah rasa keluh kasa dlm hatiku
mengenai sesuatu yg tidak pasti.
kukuhkan dlm hatiku prk2 pasti yg engkau janjikan..




so, macamna? nk kahwin ke?


salam usik mengusik,
sinar penghormatan


kata hati : A level pun tak lepas lg.

6 comments

  1. Anonymous
  2. Anonymous