curi tulang


posted by ~ n.u.u.r ~

2 comments

bismillahirrahmanirrahim...

another short posting from me.
sebenanrya dah sedikit "boring" menghadap notes. notes dan notes.
dalam bahasa mudahnya, saya curi tulang! XD
hehe. ok jom layaannnn~~



oopp... oooppp....
marah? geram? annoyed?
usahlah melatah dahulu.

dari satu segi,
mmg ianya akan menimbulkan kemarahan kepada setiap muslims yg melihatnya.
mana tidaknya. sepertinya memperlekeh2kan kita. ya kan?

sesungguhnya, ketahuilah, rugilah mereka:

الَّذِينَ اتَّخَذُواْ دِينَهُمْ لَهْوًا وَلَعِبًا وَغَرَّتْهُمُ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا

orang-orang yang menjadikan agama mereka sebagai main-main dan senda gurau, dan kehidupan dunia telah menipu mereka.. ( Al-A'raf : 51)

marahkan? geramkan? bagus juga tu. masih ada nilai sayangkan maruah islam. :)

but the again, cuba kalian ingat kembali apa jawapan Rasulullah apabila malaikat sudah bersedia untuk memusnahkan masyarakat Taif apabila mereka menghina dan menyiksa Rasulullah?

"maafkan mereka, kerana sesungguhnya mereka tidak mengetahui".

subhanallah. kekasih Allah.....

mesej mesej

jika dilihat dari satu sisi yang lain,
ada byk juga mesej yg boleh kita perolehi.

satu, adalah, jelas2 disini ramai rupanya yang masih tidak tahu apa itu islam sebenarnya.
bagaimana ianya berfungsi, bagaimana ianya seharusnya diimplementasi. (seperti mana ceteknya ilmu saya mengenai agama2 lain, barangkali seperti itu juga ceteknya pengetahuan mereka ttg islam. ?)

dua, seseorang yang bermoral dan bertamadun tidak akan mempermain2kan mana2 pihak. despite apapun pegangan yang individu itu pegang, jika ada rasa hormat, ada nilai sensitiviti dalam diri, isu2 begini tidak akan timbul.

shame on you director program.
well, apalah nak dihairankan jika dalam agama mereka sendiri pun mereka berani utk bersenda gurau,(krn ada juga episode2 yang meilbatkan lakonan paderi) inikan pula agama lain? (ini bukan generaization ya. ini just merujuk pada crew rancangan tersebut. saya dikelilingi rakan2 berlainan agama yang tahu apa itu makna menghormati agama lain.)

ketiga, (yg mana sbnrya inilah yg ingin saya highlightkan)

boleh dikatakan inilah analogi jelas, akibat apabila seseorang itu beramal dgn sesuatu perkara tanpa ilmu.
bukan sahaja buruk mata melihat, malahan memberi kesusahan kepada orang disekitar.


ilmu tanpa amal, itu namanya sia-sia.
amal tanpa ilmu? itu namanya sesat!

sama-sama tingkatkan ilmu agar amal yang dibuahkan mampu meberi manfaat.
insyaAllah..


pesan-pesan ringkas,

2 comments

  1. Anonymous