history taking


posted by ~ n.u.u.r ~

No comments

Bismillahirrahmanirrahim..“can you comment on this student ,sir?”

Doctor latihan klinikal saya mengajukan soalan.

Mengajukan soalan kepada simulated patient yang bersama kami waktu itu.
‘this’ student’ pula merujuk kepada saya, yang baru sahaja selesai satu sesi interview pesakit, (history taking) pengkhususan dalam system kardiovaskular. Kes yang saya terima hari tu adalah kes palpitation. Diakui saya memang perlu banyak improve, especially when the session was held in English.

Sesi tersebut dilaksanakan dalam kumpulan.
Dan tak lain tak bukan, kumpulan saya adalah bersama para jejaka yang pernah saya ceritakan sebelum ini.
Waktu tu saya bersukarela untuk tampil kehadapan dan mendemonstrasikan sesi soal jawab bersama pesakit, memandangkan saya sedar saya perlu perbaiki kemahiran saya dalam aspek ni.. ergh. Interviewing in English had always been a challange for me. so there i was, sitting infront, sambil diperhatikan oleh 7 orang rakan kumpulan yang lain.

Lecturer saya mngajukan soalan yang sama kepada ahli kumpulan saya yang lainnya.

“good, but it was quite torough”
“i find it wierd when you asked about his wife when you had never asked about his maritial status in the first place”.

He.hee... I found it silly too!

Sungguh, berbeza rasanya apabila kita duduk dan melihat kawan kita interview patient, dengan apabila kita sendiri duduk didepan dan melakukan sesi interview patient.
melihat orang buat, nampak macam senang. Tapi bila kita buat sendiri...... mulalah terlupa, tersasul, terblank, dan tercakap sesuatu yang dalam minda tak bermaksud pun nak cakap. Maka terkeluarlah babak babak silly yang tak perlu untuk ditanya pun. It happens.

Afterall, i am a human, kan? :)

.
.
.

AllahuAkbar.
Akal mula terusik dan menggali hikmah dan perkaitan yang mampu dicari daripada sesi yang saya duduki sebentar tadi.

realitinya

Ya, begitu juga lah keadaan kita.

Kita, lebih mudah nampak kesilapan dan kesalahan orang lain, daripada kita sedar akan kesilapan kita sendiri. Itu apa yang saya pelajari daripada sesi clinical skill saya yang lalu.
Dan kerana hakikat ketidakupayaan kita untuk sedar 100% kesilapan yang kita lakukan, kita memerlukan sahabat yang dapat melihat, dan menegur kita.


Apabila lecturer meminta sahabat saya untuk memberi pendapat dan komen, maka mereka melontarkan, bukan dengan niat untuk memalukan saya atau menjatuhkan darjat saya, tetapi kerana mereka sedar kesilapan saya itu perlu di point out supaya saya dapat perbaiki dan akhirnya dapat melakukan sesi interview patient dengan baik.

Alangkah jahilnya saya jika saya bangun dan marah-marah kepada sahabat saya yang memberi komen dan enggan menerima mahupun mendengar sedikit pun daripada apa yang mereka katakan.

Hai.. kawan tu nak bagi awak improve supaya nanti awak boleh score utk OSCE, yang awak pula pergi marah-marah ?

setuju ke?

Jika anda bersetuju dengan kenyataan diatas, maka seharusnya anda patut bersetuju pada kenyataan saya seterusnya ini.
sebenarnya keadaan yang samalah berlaku jika ada sahabat anda yang datang dan menegur anda, samada dari tingkah laku, pemakaian, atau sesuatu yang pada ilmunya bukanlah sesuatu yang baik untuk diteruskan.

Teguran dilakukan tiada langsung atas niat mahu memperkecilkan, memalukan, jauh sekali merendah-rendahkan, namun semua itu semata-mata atas dasar sayang, atas dasar mahu melihat anda tidak mlakukan kesilapan yang sama berulangkali, mahu melihat anda menjadi seorang insan yang lebih baik dari sebelumnya.

Ya. Dan manfaatnya tidak lain dan tidak bukan akhirnya akan kembali kepada anda sendiri. Bukan kepada orang lain. Percayalah. :)

mereka semua mahu anda bersedia, dan mampu menghadapi sesi interview bukan untuk sesi OSCE, tetapi sesi interview di hadapan Sang Pencipta nanti.


Anyways.

Berbalik kepada soalan lecturer saya kepada simulated patient mengenai session saya bersamanya.

Nak tahu apa jawabnya?

“ well, she has a sweet smile that reduced my palpitation and make me feel peace” jawabnya spontan sambil mengurut-ngurut dadanya.

Instantly, Seluruh ahli dalam bilik terus menoleh kepada saya. Tersengih-sengih.

Apekah..... pakcik ni komen macam ni? =_=’’’’

Cepat-cepat saya tunduk.
And yeah, i blushed.
.
.
... So much.


kerana dia; adalah hamba