Dicelah Kesukaran


posted by ~ n.u.u.r ~

No comments

Bismilllahirrahmanirrahim.

Ada masanya saya kagum (baca : hairan) dengan diri saya sendiri.
Seingat saya, saya adalah antara manusia yang mudah mengalirkan air mata.
Saya adalah antara manusia yang paling mudah melatah dan lari dari situasi yang menyesakkan.
Namun sekali lagi, saya kagum dengan diri saya. Sungguh.
Jauh berbeza dari reaksi lazim saya saat berhadapan dengan kekeliruan, kali ini, bisikan halus dalam diri menyatakan; pastikan air mata itu hanya menitis atas sesuatu yang berbaloi, Ijjlal. 
namun dalam kehairanan itu, hati tetap bersyukur atas perbezaan pemahaman dalam bereaksi pada kekeliruan ini,  lantaran itu-lah yang diperlukan pada saat-saat begini.
Trend

Peperiksaan akhir di IMU kurang lebih 2 bulan sahaja lagi. Ya, sedar tidak sedar saya sudah di semester 5, semester terakhir di IMU Bukit Jalil sebelum melangkah ke Fasa Klinikal. dan perancangan Allah, seperti mengulangi "trend", saat-saat menghadapi peperiksaan besar beginilah datangnya 'peperiksaan' dari sudut lain pula.

AllahuAkbar walau ada masanya terlintas juga pertanyaan "kenapa sekarang" namun hati pantas beristighfar, lantaran terlalu banyak peristiwa lalu yang telah mengajar; bahawa tidak akan ada satu pun dari perancanganNya yang sia-sia.

datang bersamanya tanggungjawab..

Dengan ilmu, maka datanglah tanggungjwab untuk beramal dengannya. Alhamdulillah keberadaan di majlis majlis ilmu membuatkan diri merasa terbantu dalam mengawal urus emosi. Sejujurnya saya sangat sangat sangat bersyukur kerana dipertemukan dengan majlis-majlis ilmu, sebelum Dia datangkan saya dengan ujian. Saya sedar disinilah dan pada waktu inilah tapak ujian sejauh mana ilmu yang telah diteguk sepanjang 8 bulan yang lalu di dalam siri majlis ilmu yang pelbagai mampu saya praktikkan dan zahirkan. Rangkaian zikir yang baru dipelajari dan diterima dari guru menjadi peneman, merawat hati yang terkilan dengan kerenah ciptaanNya.


Video : Istimewanya Taman Syurga, oleh yang dihormati Habib Ali Zainal Abidin Al-Hamid

Diri ini juga rasa terbantu apabila teringat pesan guru guru yang tidak pernah jemu mendidik untuk utamakan cinta Allah dan mahabbah kepada kekasihnya Nabi Muhammad s.a.w

Bahasawanya hanya Allah sebaik-baik Teman.
Bahawasanya hanya Allah tempat berlindung yang bilamana Dia melindungi kita tidak akan ada satu kuasa pun yang mampu menadaingi perlindunganNya.
Bahawasanya Allah mengetahui setiap satu yang ada di setiap lapisan langit tertinggi dan setiap lapisan laut terdalam.
Bahawasanya adalah begitu mudah untuk Allah untuk mengizinkan sesuatu itu berlaku meski seluruh kuasa besar didunia ini menghalang ianya dari berlaku.
Bahawa tiada yang layak dicintai, dikasihi dan didekati melainkan hanya kepada Allah subhanahuwata'ala.. 
Meski sering sahaja di dengari konsep ini namun saat ia lahir dari bibir guru yang kita sayangi, kesannya jauh berbeza. Barangkali atas keikhlasan mereka dan barakah dari para malaikat yang menanugi majlis-majlis ilmu dan mendoakan setiap ahlinya... Ia membawa tenang, dan ia membawa yakin. Dan dari tenang dan yakin itulah lahirnya kematangan dalam mengawal urus emosi. 
...... Berilah kepadaku apa sahaja, kerana aku punya Allah. :)

Kejutan

Apa yang mampu saya katakan, aturan Allah itu penuh dengan kejutan.
dan perlu kita ingat, tak semua kejutan itu menggembirakan, dan dalam masa yang sama tidaklah semua kejutan itu menyedihkan.
Kejutan gembira atau kejutan sedih; selagi mana kita laluinya dengan jiwa kehambaan dan dengan jiwa orang yang berTuhan, 
InsyaAllah pasti akan mendapat ganjaran.


Masih ingat ini?
Life is beautiful, if you want to see the beautiful side of it. :)
.
.
.
.

merasa bertuah dicelah kesukaran,
 
kerana dia; adalah hamba


nota kaki : post ini adalah untuk menggalakkan anda menyertai majlis majlis ilmu. Ia membuka pintu mata dan hati anda kepada optimism dan rasa tawakkal dan kebergantungan dalam dir kepada Allah yang sukar untuk saya gambarkan. :) dan owh ya.. saya masih 'kagum' dengan diri saya. hehe.... x)