posted by ~ n.u.u.r ~

No comments

hhehe ni aku kene tulis utk majalah skolah taman selasih.. apa komen? aku buntu nak tulis apa tau! :P bantai pi laaa
Assalamualaikum wbt..
Alhamdulillah..Terima Kasih kerana diberi peluang untuk mencoretkan sesuatu dalam tinta minda .. satu penghormatan buat saya!
Ok, pertama kali melangkah ke SMK Taman Selasih, tahun 2002, semasa di tingkatan satu, saya sudah pun tanamkan satu tekad. PERLU BUKTIKAN KEPADA MEREKA SMKTS BOLEH!. Kenapa saya berazam begitu? Kerana ramai yang akan menunjukkan reaksi yang kurang senang apabila saya katakan saya pelajar Taman Selasih .. kenapa saya memilih untuk belajar di taman selasih sedangkan terdapat sekolah yang lebih baik.? Taman selasih dianggap sekolah yang “low standard”. Tapi, itu bukan tanggapan saya. Saya percaya, taman selasih hebat, setanding dengan bangunannya yang tersergam indah.!
Saya bersyukur kerana telah dilahirkan dalam sebuah keluarga yang tidak pernah jemu memberi sokongan dan galakan, sepanjang masa, terutama ketika melalui situasi yang amat payah buat saya. Terima Kasih! Menjadi anak bongsu daripada tiga orang adik beradik sedikit sebanyak telah menjadikan saya seorang yang lebih matang dan bercita-cita kerana semangat sentiasa disuntik dengan kecemerlangan yang telah dicipta oleh kedua-dua kakak saya. Hati selalu terbayang bagaimanakah perasaan mereka apabila telah mengecapi sesuatu yang diidamkan… tak puas rasanya jika bayangan dan khayalan hanya kekal khayalan. Saya mahu merasai sendiri kegembiraan dan kepuasan itu.. saya mahu khayalan saya menjadi realiti!
Peluang belajar di beberapa sekolah yang berlainan dan menyertai pertandigan-pertandingan yang dianjurkan serta memegang beberapa jawatan di sekolah telah mengajar saya erti kesabaran dan kegigihan. Ia juga telah menyedarkan saya bahwa kemahiran berkomunikasi dan keterampilan diri yang baik merupakan asset yang maha penting, dalam berurusan dengan manusia yang berperangai pelbagai dan dalam situasi yang pelbagai.
Bercakap mengenai usaha saya dalam PMR. Theres no secret recipe! Betulkan niat, jelaskan target, rangka satu cara yang sesuai untuk diri, dan tak lupa juga, berdoa pada yang Esa! Atas bimbingan padu guru-guru, segala keraguan dalam pelajaran terjawab. Saya sentiasa cuba mencari suasana belajar yang baru dan sesuai setiap kali perasaan malas dan bosan menguasai diri.!
Saya suka mebayangkan keadaan saya pada masa hadapan dan bayangan itu telah menaikkan semangat untuk berusaha mengejar impian. Kejayaan, bukan diukur dengan banyaknya A atau tingginya pangkat, tetapi dengan berapa banyaknya halangan yang berjaya ditempuhi dalam mencapai kejayaan tersebut. Bagi saya, kejayaan yang lebih besar dan bermakna disebalik PMR ini ialah, kegembiraan yang dapat dikongsi bersama-sama ibu bapa, keluarga, guru-guru dan seluruh usrah Taman Selasih. Sesungguhnya “hadiah” ini bukan milik mutlak saya, tetapi milik kita semua! Rahmat Allah atas segala usaha yang telah kita lakukan bersama…. Terima Kasih guru, Terima Kasih semua, Terima Kasih Ya Rahman~!

“Bulatkan tekad, Paterikan keazaman dan kemahuan,
Semaikan benih kejayaan dan kemenangan,
Gemburkan impian dan harapan,
Siramilah ia dengan ketabahan dan keimanan,
Junjunglah amanah dengan rasa tanggungjawab,
Pagari bersama rasa kehambaan,
Moga kecemerlangan bakal dituai,
Kepada tuhan segala kesyukuran”
Salam kegemilangan,
Nuur Ijj’lal Bt Surani