posted by ~ n.u.u.r ~

2 comments

:: Subur ::

Dengan NamaMu YaRahman...
Selawat dan Salam atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w


Assalamualaikum =)

Welcoming me ;p

subtopic yg tersangatlah perasan sendiri.. hehe ..
Berkat sungguh penghulu hari ni. :) setelah berbulan-bulan (6 bulan) sy bertapa kt shah alam, akhirnya hari ni sy kembali menjalankan rutin sy sejak dahulu, yakni.... pergi ke pasar awam kulim dan membeli barang2 keperluan. bersama mama..

sudah jadi tugas mingguan sy utk ke pasar dan mbeli sayur ikan ayam etc utk "bekalan" seminggu famliy skyzi. hehee.... sekali beli, mmg agak banyak. seringkali sy mjd perhatian org awam dek kerana hurung troli pasar yg sarat dgn isi ke sana sini. ms mula2 sy dtg ke kulim ni, yakni pd thun 2000, xde sorang pun makhluk Allah yg gune trolly pasar. sy sorang je. so.... mata2 mmg salu memandang ke arah sy. ada yg gelak. ada yg terseyum, x kurang juga yg seolah2 teringin nk beli troly pasar yg mcm tu. hihi~ skrang ni...... setelah 8 tahun berlalu...... buleh sy katakan mbawa trolly ke pasar bukan satu kepelikan lagi. ^_^

nampaknya.. seolah2 pasar awam tu mengalu2kan kedatangan sy setelah 6 bulan sy menyepi ;P (perasan minah ni.!) rupenye pasar tu under consrutction for quite a long time n baru saja beroperasi kembali dlm 2 minggu yg lepas. wah wahh.. sgt selesa dah pasar kulim kita ni. kalau dulu lopak sana lopak sini n silap hb, kaki termsuk dlm takungan air yg agak busuk O_O skrang ni... lancar je pjlnn. srunuknye! buleh membeli dgn bahagia!

Auntie bunga


"haaiii!! lamaa x jumpa... pergi mana??"

senyuman manis auntie bunga cukup buat hati sy gembira. auntie, auntie... ingat lg sama sy ya.. =) sy hulurkan tgn, hajat hati ingin bersalaman dgn autie bunga kesayangan. :D dan, seolah2 memahami isyarat, auntie mhulurkn kembali tgnnya.
tgn sy dan tgn autie, berjabat erat. terasa ikatan yg ada antara kami bukan sekadar hubungan antara si penjual bunga dan si pelanggan, terasa satu keindahan yg x d pt sy gambarkan. sy tersenyum


Oman Kind, We Have created you from a male and female,
and made you into people and tribes,
so you may know one another
~ surah and ayat apa tatau.. kpd siapa yg arif, bantu sy ya. :)
edited 15 jun 2008 --> Alhujerat : 13


"auntie ni.. lupa ye... sy kan pergi sambung belajar... hehe.. soorylah auntie, hari ni x dpt beli bunga, sbb pasu sy dah pecah" sy balas..
huhu.... iye... bukan alasan, tp benarlah. pasu bunga kristal di kamar tidur sy pecah ms sy tiada di umah. angin terlalu kuat... sampai buleh jatuh tergolek pasu sy tu...
sy seorang penggemar bunga hidup. dulu stiap minggu sy akan belanjakan rm5 utk mbeli bunga hidup drpd auntie n letakkan dlm pasu sy tu. segar. refreshing. nice. =)

kpd siapa2 yg teringin nk bg sy hadiah, bunga hidup dr auntie india sudah cukup bg sy. ;)

Pakcik ikan


melepasi kedai auntie bunga, sy ke kedai pakcik ikan. ikan keli.
ketika tu, pakcik sedang sibuk menyiang ikan keli.

"pakcik .... buleh minta ikan keli sekilo,, buang kepala ya.. tq"

serta merta, pakcik angkat kepala, dan tersenyum.
"dah laaamaaa pakcik x dengar mcm tu."

hihiiii... sy mbalas senyuman.. pakcik punn styll ingat lg ye special request sy tu.. org lain mmg xkan minta buang kepala.. sy je.
sbb, anak dara sorang ni mmg malas sgt nk siang2 ikan keli tu.. klu kat umah nanti, tinggal nk basuh2 je. (bukan malas, cume... bijak mengambil peluang. heheee)

sy menunggu ikan keli sementara mama pg mbeli brg2 lain.
dlm masa menunggu, tiba2 saja pakcik jd ramah ty sy blajar kt ne etc. walhal sblm ni.. dia ckup konsentret dgn kerja dia menyiang ikan.
sy pun, menjadi2 jgk. haha.. entah nape, ttba je sy bertanya fasal ikan belut yg mmg sedia ada dijual di gerai pakcik tu. iyelah, seumur hidup x pernah makan ikan belut.... ty masak ape.. ada org beli ke... geli sy tgk ikan belut tu. hihii...

mungkin org rs geli utk ke pasar dgn segala lecak2 dan bau yg tidak menyenagkan. tp hari ni sy cukup gembira .. trs kasih syg itu ada dimana2 saja kita berada. kita yg perlu percaya dgn wujudnya rhamat tu...

gambar sekadar hiasan
pasar. a place where i learn da art of negotiation. tawar2 harga. ;) juga... di sini, sy belajar utk mensyukuri betapa mewahnya hidup sy . Alhamdulillah...

Ziarah cikgu

Alhamdulilaah.. akhirnya bergerak juga sy utk ziarah guru. walaupun blum dpt jumpe sume, tp, at least dah jumpe sket kan...?

petang tu sy ke SMKTaman Selasih, sekolah sy sms f1-f3. walaupun dah lama tinggalakn selasih, tp hati sy cukup dekat dgn skolah dan guru2 disana. barangkali kerana ibu sy sendri bertugas sbg guru di sekolah trsebut. apepun, sy bersyukur krn rapat dgn cikgu. cakapjelah kereta cikgu mana yg tak pernah sy tumpang? setiap kali mama jatuh sakit dan x dapat ke sekolah utk berminggu2 lamanya, sy akan ke sekolah menumpang guru. dan akan pulang dgn mana2 guru yg ingin menziarahi mama. hari ni naik kreta kancil, esok naik kreta proton, esok lagi naik kereta kia. wah waahh... mewahnya saya. XD sy sygkan mrk. +)

waktu tu, hanya teacher zrina n teacher noraini yg ada di dewan, melatih adik2 perfomance utk ape ntah... sy merapati tchr zurina.

"assalmualakum teacher... sehat?"
"eh.. ijj'lal..... " +)

kami berbual pendek..

"ijjlal, awak dah lain lah skrang, berbanding waktu sekolah dulu"
"lain? yeke teacher... mungkin sy dah besar kut.. :)"

ya.. sdikit sbyk, ada lainnya nuur ijjlal dulu dan skrang. skrg sy lbih berani menegur. sy lbih ramah dgn guru. sy tak kesah berbual panjang. Teacher zurina sempat mengajar sy utk beberapa minggu shj sblm sy kluar dr skolah tersebut.

dan dlm byk2 soalan... ntah kenapa...teacher ty soklan itu. teacher sengajaa nk usik sy agaknya, barangkali "teruja" slps melihat sy memakai cincin di jari manis tangan kiri sy.
"ijjlal, dah ada boyfriend ke..?"
"eh teacher ni... tanya tu pula..."
teacher noraini cepat2 merespon
"dah adala tu... biasa laa budak2 zaman skrg.. (dan ayat2 membela sy seolah2 sy menjawab "ya" utk soalan teacher zurina.)"
sy hy tersenyum tenang. mengiyakan tidak, menidakkan pun tidak. klakar lihat gelagat guru2 sy ni.

aduhai cikgu2 ku sayang........


mohon diri,
sinar penghormatan

2 comments

  1. makgah kakak....comel gak
  2. maksu yg lg comel