posted by ~ n.u.u.r ~

2 comments


:: tumpul ::

Dengan Nama Allah, Maha Pengasih Lagi Maha penyayang..
Selawat dan Salam atas Junjungan Besar Nabi Muhammad s.a.w


Assalamualaikum... :)

its been a while. sy menyembunyikan diri dari alam maya ini.. (kira2 jap...) emm... 3 hari. yeap.
sebenarnya tidaklah sy bsembunyi secara total. masih berada di depan pc, cumanya sy sibuk dgn beberapa perkara yg "hadir" dlm beberapa hari ni. nak menulis kembali pun rasa mcm kekok pla.... hehe,,,,..

dengan kesihatan yg kurang mengizinkan dan "timbunan" kerja dari bonda... sy ketepikan seketika penulisan di blog sy ni..

buat sahabat2 yg rajin berkunjung, mohon maaf...

owh ya., sblm tu.. ingin sy maklumkan kpd kalian, terutamanya shbt2 intec, bhw blog sy ni hylah coretan peribadi.. tulisan sy hanyalah apa yg sy kutip drpd kehidupan sy sehari2an. bukanlah blog yg sarat dgn ilmiah... jadi... hope u guys dunt expect too much from me. ok? seghiau pula bila sesetengah pembaca menganggap blog sy sbg blog dakwah.. rasanya sy jarang mengupas mengenai hal2 agama.. kan? sy pun baru belajar... sekadar penyerapan scr tak langsung yg sy dapati melalui ayat2 qur'an atau nasihat yg sy ingat dlm pjlnn hidup sy . ok. settle. =)

Mampukah.?

sepanjang membuat "tugasan" yg menimbun dr bonda.. hati sy terdetik.
mampukah sy bersabar dengan ibu bapa sy sebagaimana mereka bersabar dengan sy?
mampukah sy menjaga kedua ibu bapa sy sebagaiman mereka menjaga sy..?

heii.... mengapa sy tiba2 trfkir mengenai hal ni.?

hmmm..... terus terang, sebanrnya letih juga sy melayan ibu bapa sy.. (terukkan sy ni?)
hehee... kadang2 kelakar. kadang2 rs penat. mixed up. between hati anak muda dengan rasa hormat dengan ibu bapa. sy kira,, sy perlu kekalkan rasa hormat ni, selamanya.

org tua. makin tua, makin kecil.
faham?
okey, sy ulang.
org tua. makin tua, makin kecil.

tanpa sedar, sebeanrnya kedua ibu bapa sy sedikit demi sedikit sudah seperti anak kecil.. lucu kan? sudah semakin mahu diambil perhatian. sudah semakin mahu dimanja. sudah semakin "berebut" perhatian. tiap2 hari, ada saja perselisahan antara mereka. berlawan2. pening kepala sy dibuatnya. sy seringkali berada atas pagar. :P . x mahu memihak kpd sesiapa. perkara kecil pun buleh dibuat gaduh. haii......... bile dekat, bergaduh.. bile berjauhan, mencari2 pula.. geleng kepala juga sy melihat kerenah kedua ibu bapa sy. benar2 kembali kecil.

contoh lain yg cukup ketara..
apabila sy baru nak "berkhidmat" kpd ibu sy, spt.. ketip kuku ke... picit kaki ke.... akan ada saja permintaan dr ayah. apa2 jelah. mintak buah, mintak tisu.. mintak air ke.. dan juga bbrp cth lain yg rasanya tak perlualah sy ceritakn di sini.

sy mebatalkan niat sy ke tamrin qiyadi.. sepatutnya sekarang ni sy berada di pahang.. ttp, dek kerana kasihankan bonda sy yg mengharpkn sy trus tinggal di rumah., sy akur. biarlah. ada rezeki lain waktu, buleh sy pergi lagi...

teringat sy kisah zaman rasulullah yg sy baca dari buku tulisan kapten hafiz.. (rujukan kisah ni insyaAllah sy lampirkan sebaik shj pulang ke intec. buku tu sy tinggalkn kt intec)
waktu tu waktu perang
seorang shbt berty kpd rasullullah... apakah perkara yg boleh dia lakukan..
rasulullah brty.
"apakah kamu mempunyai ibu di rumah?"
"ya."
"pulanglah kamu dan berbaktilah kpd ibumu"
jelas disini bhw berbakti kpd ibu itu adlh lebih utama.. ttp sekiranya ibu redha kita pg berperang, maka... pergilah kita berperang..


persoalann yg ingin sy timbulkan kpd diri sy sendiri adalah,,

ADAKAH SAYA MAMPU MENJAGA MEREKA?

Ya Allah, limpahkanlah rasa kasih syg kpku agar aku dapat mengasihi kedua ibu bapaku spt mana mereka mengasihi ku.. amienn.....

Minggu buku.

entah mengapa. tiba2 minggu ni sy menyahut seruan iqra.
ayah pulang dengan membawa 2 buku.
sebuah buku yg memang sudah lama sy "bermimpi" utk mebaca, tp tak beli2.. last2 ayah pulang dr kl dgn mbawa buku tu..~

7 habits of highly effective piple.
slalu ajaaa dengar org2 bercerita mengenai buku ni. well... hav to read it urself to know wat they act talkin bout!

then theres a book to boost our mind. bgs buku ni. simple yet menarik.dan praktikal. mudah dipraktikkan for sumbody who is agak lazy like me. :P

then... bbrpa hari lepas, i went to a book store near by. gatal tgn teringin nk baca novel
Namun Ku Punya Hati. nmpk mcm best. dah letih dgn novel cinta,(mmg sgt laaama x baca novel. !) sy mengharapkan kelaianan dr novel ni yg kisahkan perjuagn seorang anak yg somehow diabaikan bapanya snediri.. tp setelah dibaca, sangkaan meleset... gaya bahasa tak kena dgn sy. isinya "melompat2". novel kajian sms tingkatan dulu jauh lebih baik! (ni pendapat personal dr sy lah...) tp.... apepun, dah duit sendri punye fsl, sy ttp gigihkan hati baca sampai habis walaupun ya aAllaahhh buhsannya yg amat tuhan saja yg tau... hehe...

then.. satu lgi novel. endensor. penulis indonesia, ttp bahasanya taklah terlalu keindonesiaan.. belum start baca lg so tatau macamna penilaian sy. sejak bila sy mula mebaca novel, sy pun tak tahu lah?? novel endensor ni basically kisah pengembaraan penulis.. nk tahu best ke tak, kenalah baca. jom baca! ;)



dari kiri : tak best. tak tahu. best. tak tahu


undur diri,
sinar penghormatan~

2 comments