posted by ~ n.u.u.r ~ on

2 comments

:: kulit ::

Dengan Nama Allah, Yang Maha Menjadikan,
Selawat dan Salam atas junjungan besar Nabi Muhammad saw.

Assalamualaikum.. :)

curang

sy dah curang..................
semalam, sy dah curang.
sy curang.. sy curang......
owh x patut!!!

sy curang pd siapa?
sy curaang pd.. diri sy sendri.
sy curang pd agenda yg sepatutnya sy lakukan mlm td. mamiamaaa
asalnya sy merancang utk mbc sdikit biology about metabolic pathway, sbg persediaan utk kuliah esok pagi..
tp..... tp..... bile dah tinggal sorang kat bilik tu, (ashira ke penang, anis turun bilik study)and after duduk menelaah for more or less 45 minutes,
graf keazaman sy turun sedikit demi sedikit bak lengkungan pelvis, (erh? ada kene mengena ke? :P )

pandang kanan nmpk deretan meja yg kosong,
pandang kiri nampak dinding yg biru
masuk bilik nampak katil yg kosong.
cube brckp dgn sang cicak, p tiada respon. hihiii..
last2.... terpandang satu penciptaan yg sgt menakjubkan.. ehhhh ehhhhhhh...............
komputer riba ku.. hahaha..


penyebab curang

ada apa dlm komputer riba sy tu?
trus teringat akan cerita KUNGFU PANDA yg baru shj sy "sedut" dr kawan ptg td.
perasaan teruja ttba datang.
graf keazaman sy tiba2 naik mengatasi puncak gunung everest. sayangnya.... graf tersebut bukanlah graf untuk menelaah biologi, ttp utntuk.......... menonoton kungfu panda tersayang :D

apa lagi, kitab tebal A2 for biology dan buku nelson biology bertajuk respiration and coordination ditinggalkan tanpa rasa serba salah mahupun kasihan.
aaahhh.. sampainya hati kamu ijjlal, berlaku curang pd kitab2 ilmu kamu. ? hehehe...



kerana rasa badan binasa.

dek kerana rasa, sy telah menghabiskan ms hampir 2 jam di depan laptop, bergelak tawa sendirian dan mengadore si panda buncit tp cumel, berbanding mengkaji proses catabolisme dan anabolisme yg akan diajar hari ni. ternyata, antara comel dan ilmu, comel mjd pilihan sy. hehehe...

dan dek kerana mengikut rasa, sy terpinga2 dalam kuliah hari ni...... ho...ho.....

kungfu panda

berbalik pada kartun kungfu panda, barangkali by dis point, kalian sudah mula sedar yg sy ni seorang yg sgt mencintai dunia kartun. movie kartun. just name it. i truly luv it!
=)

kungfu panda, walaupun sy menontonnya agak lewat, i dunt care asalkan dapat tgk.
it was awesome!
frankly i dunt like shrek dat much but kungfu panda, man... i lurve it so much...
sarat dgn wisdom dan msg, menyampaiakn dgn cara yg penuh santai dan happening. +)
to da creators of kungfu panda, i giv credits to u guys. :)

point

perkara yg sebenanrya ingin sy perkatakan hari ni adalah mengenai rupa.
yg tadi hanyalah intriduction yg agak meleret2. hehehe...

sy mendengar kembali talk oleh pakcik roslan, yg sy record sms kem Smart Praticing AlQuran tempohari. syukur sy digerakkan hati utk merekod krn sekurang2 bila sy berhadapan dgn perasaan dan rasa malas, semangat sy akan diboost kembali sebaik mendengar talk2 yg sy record. (or, dlm kes mlm td, sy diboost oleh kungfu panda hehe) =)

talk pakcik roslan asasnya byk berbicara mengenai bagaimana solat buleh menghasilkan org2 yg berjaya...

slh seeorang peserta btynkan soalan bgaiamna pkck roslan mengatasi rs futur.
dr sit pkcik roslan bercerita mengenai isteri tersygnya.... sy kira isteri pkck roslan adlh seorang yg hebat dan amat istimewa buat pkcik roslan. *sweetnye** :P
entah macamana, pkcik roslan tersimpang masuk ke dlm soal pemilihan psgn hidup...

nanti kamu nak carik psgn, pakcik nak pesan, jgn tgk rupa...."

kamu tidak pernah memilih untuk dilahirkan dgn muka sebegini, hidung sebigini, mata sebigini, warna kulit sebigini, tidak, kamu tidak pernah dapat memelih dilahirkan bagaiamana. TETAPI, Apa, dan BAGAIMANA sikap kamu hari ni adalah berdasarkan APA yang kamu PILIH utk lakukan. akhlak kamu hari ni adalah diri kamu sebenarnya. "

Jadi, pilihlah pasangan yg punya sikap yg baik krn, dia yg memilih utk menjd spt itu...

waahh.. benar2 meresap masuk apa yg pakcik roslan katakan tu..

sebenanrya cerita kungfu panda byk berkait rapat dgn "jgn pdg rupa, pandanglah kebolehan dan sikap"

klu scr logik akal, si kecil shifu xkan dpt menumbangkan si panda perut gendut.
si mentadak mentadu x dpt nk buat aksi2 kungfu
etc..



ttp... itu hylah dr luaran dan rupa. fizikal.
apa yg "mahal" adalah apa yg ada di dalam. ilmuanya, kebolehannya, cara berfikirnya...
sy telah menjamah dgn baiknya erti "jgn pandang pd kulit" sepanjang persitiwa curang sy kpd buku2 biology. ;)

kalau diri sy sendiri dijadikan contoh,
hmmm....

wajah sy biasa2 shj, berkulit gelap dan sdikit jerwat, hehe..
dua mata yg kecil
dan hidung berbentuk jambu madu.~

bukanlah ciri2 yg layak untuk bergelar si ratu cantik..
sy tidak pernah meminta utk memeliki ciri2 spt itu. (but im totally thankful with wat i hav)
baaimana pula dgn sikap sy?
kalau dulu sy "rajin" solat, sekarang sy rajin solat =)
ya, itu yg baru dinamakan pilihan.
itulah sy yg sekarang base on pilihan yg dah sy buat... (ish fhm ke ni?) hehe

beruntung sgt bg mrk yg telah dikurniakan dgn wajah yg jelita dan sterusnya mereka telah digerakkan untuk memilih jln yg baik... tak keterlaluan rasanya jika sy meberikan 2 contoh dr kalangan seniors ALM7 yg sy hormati dlm diam.

my dear naqibah, Kak Aini Nabilah, naib presiden profesional student club
dan my fasilitator, Kak Aisyah Abbas, president Fa-C team.

bekas pelajas SMAPKL dan KISAS ini, keduan2ya dianugerahkan dgn wajah yg... manis lg menawan (hehe kembang lah kalian klu terbaca ni, but ots da fact, terima je la yee)
dan juga mrk ini sy percaya memeilih utk mengamalkan islam dlm kehidupan harian.
x ketinggalan... antara pelajar melayu pandai di klgn seniors...

cantik+kaya+pandai+islamic.

hampir pakej lengkap. subhanallah.. seronok sy tengok.

coklat:naqibah sy. biru: fasi sy

buat kak aini dan kak aisyah, smuga kalian terus istiqamah. ..
jumpa di IMU =)


undur diri,
sinar penghormatan.

kata hati : never underestimate.

2 comments

  1. ijjlal