Insan Hina


posted by ~ n.u.u.r ~

No comments

Bismillahirrahmanirrahim.

Kembali kesini setelah merasakan terlalu banyak perhatian di laman muka buku. :) the me that had never changed; kurang senang dengan perhatian mata manusia hatta melalui penulisan sekalipun lantaran merasa sesak dengan jangkaan manusia terhadap diri dan kedudukan niat di dalam hati. 

Kita ini insan - fitrahnya menyenangi kebaikan, menginginkan kesyumulan, namun kerana kita ini insan jugalah, tiada terlepasnya kita dari melakukan kesilapan. Berulang, kali, tiada kesudahan. Pimpinan hati menyatakan sudah lah usah di ulang, namun kelalaian memilih untuk mengendahkan. Sedih, bukan?

Manusia hanya mampu menilai dari luaran, dari apa yang kita pilih untuk zahirkan. Namun kita, Kita mengetahui apa yang kita lakukan. Kita mengetahui rahsia yang disembunyikan, buruk baiknya kita, pahala dosanya kita. Tidak bijak untuk melolongkan kesilapan yang telah Dia sembunyikan. Itu namanya bangga dengan perlakuan. 

Dalam keadaan begini - sedih mencengkam hati - merasa tiada nilai dalam diri. Masakan tidak ? diberi nikmah namun dimungkiri, diberi ilmu namun tiada diambil peduli, diberi hikmah namun dicampak ke tepi! 

Ya, dalam keadaan sebgini - tika merasakan layakkah diri ini diampuni- cuba  diingatkan dan di kuatkan dalam hati -  pesan yang sering diulang ulangi, : sedangkan syaitan tidak pernah lelah berusaha untuk memasukkan kita ke neraka durjana, mengapa kita mudah berputus asa untuk menagih kasih sayangNya? Merasa tiada layak diampunkan hingga menyebabkan kau makin jauh darinya - ketahuilah bala yang sebenar benarnya.

Tiada lain selain puji syukur padaNya yang begitu kasihankan hambaNya, menutup segala aib dari pandangan manusia. Bukan mempersenda akan betapa pengampunNya Dia, namun memujuk diri agar bersangka baik denganNya - bukankah sentiasa ada, rindu Allah pada hamba hambaNya.?Tidak ilah yang layak disembah melainkan Engkau, Maha Suci Engkau. 
Sungguh aku termasuk  orang-orang yang zalim 

Introspeksi seorang hamba hina,
 
kerana dia; adalah hamba